PRZYKŁAD LISTU MOTYWACYJNEGO
[Imię
i nazwisko kandydata]
Warszawa, dn. ............. r.
ul. Adama Mickiewicza 15/34
00-725 Warszawa
tel. 0-22 546 78 98
[Nazwa firmy]
[Imię i nazwisko adresata]
[Stanowisko adresata]
ul. Bernardyńska 23
09-875 Warszawa
Szanowni Państwo,
Podczas konferencji
[nazwa konferencji]/targów pracy,
zorganizowanych przez [nazwa organizatora],
dowiedziałem się o planowanej rekrutacji w dziale handlowym Państwa
firmy. Doceniając jej pozycję, jako lidera na rynku FMCG, zdecydowałem
się na przedstawienie swojej kandydatury na stanowisko
[nazwa stanowiska].
Od dziesięciu lat
pracuję jako handlowiec w branży spożywczej. Do moich obowiązków
należało budowanie sieci sprzedaży i utrzymywanie kontaktów z kluczowymi
klientami. Ostatnim moim pracodawcą była firma
[nazwa firmy]. Praca w międzynarodowej organizacji wymagała ode
mnie codziennego posługiwania się językiem angielskim, równocześnie
doskonaliłem znajomość języka niemieckiego. Na stanowisku
[nazwa stanowiska] odpowiedzialny byłem
za całokształt zagadnień związanych ze sprzedażą, wprowadzaniem nowych
produktów na rynek polski; kontrolowanie płatności i windykację
należności. Doceniając moje zaangażowanie jako pracownika, poprzedni
pracodawca wielokrotnie wysyłał mnie na szkolenia, zarówno w kraju, jak
i za granicą.
Jestem osobą rzetelną
i odpowiedzialną. Potrafię pracować pod presją czasu, konsekwentnie
realizuję plany sprzedaży. Jestem autorem wielu wprowadzonych w
[nazwa firmy] zmian w systemie sprzedaży.
Posiadam predyspozycje kwalifikujące mnie do pracy na stanowisku
kierowniczym. Cechuje mnie dynamizm; jestem odporny na stres, łatwo
nawiązuję kontakty z ludźmi.
Wierzę, że praca w Państwa firmie dostarczyłaby mi nowych wyzwań oraz,
że moje dotychczasowe doświadczenia i kwalifikacje odpowiadają Państwa
oczekiwaniom. Będę wdzięczny za umożliwienie mi przedstawienia swojej
kandydatury na stanowisko
[nazwa
stanowiska]
w trakcie bezpośredniej rozmowy. Z przyjemnością przedstawię swoje
referencje od poprzednich pracodawców. Proszę o kontakt pod numerem
telefonu
[numer telefonu].
Z poważaniem,
[Podpis kandydata]
PRZYKŁAD ŻYCIORYSU CHRONOLOGICZNEGO
MARIA KONIECPOLSKA
00-999 Warszawa
ul. Znana 1 m1
tel. 12-12-12
WYKSZTAŁCENIE
1975-77 Ekonomiczne
Studium Pomaturalne
1971-74 Technikum
Elektroniczne
1992 Kurs zawodowy:
Podstawy księgowości (100 godzin)
ZATRUDNIENIE
listopad 1992 - obecnie
Poszukuję pracy. Wykonywanie prac dorywczych: maszynopisanie,
sprzątanie.
czerwiec 1984 -
listopad 1992 Starszy referent. Ministerstwo Przemysłu Maszynowego.
(Opisać swoje najważniejsze obowiązki zawodowe, osiągnięcia na tym
stanowisku.)
lipiec 1978 - maj 1984
Referent. Ministerstwo Przemysłu Maszynowego. (Opisać swoje
najważniejsze obowiązki zawodowe, osiągnięcia na tym stanowisku.)
wrzesień 1977 -
czerwiec 1978 Praktykant. "Społem". (Opisać swoje najważniejsze
obowiązki zawodowe, osiągnięcia na tym stanowisku.)
INNE UMIEJĘTNOŚCI
Bierna znajomość języka
niemieckiego
Obsługa IBM PC (można
wymienić nazwy znanych programów: procesor tekstu, baza danych, arkusz
kalkulacyjny)
Obsługa kserokopiarki i
faxu
Maszynopisanie - 100 zn/min.
Stenografia
Prawo jazdy kat. B
ZAINTERESOWANIA
Muzyka poważna,
turystyka, komputery.
DANE OSOBISTE
Ustabilizowana sytuacja
rodzinna.
REFERENCJE
zostaną dostarczone na
życzenie (lub podajemy od razu, na ogół dwie)
np: Dyrektor Jan
Kowalski Hurtownia "Pomotex"
11-222 Warszawa, ul.
Polleny 3 tel. 22-22-22
PRZYKŁAD ŻYCIORYSU FUNKCJONALNEGO
Przykład życiorysu
funkcjonalno-chronologicznego, którego autor, mający doświadczenie w
handlu i w gastronomii, stara się o pracę w domu handlowym.
Paweł Gogoliński
Łódź, ul. Łąkowa 3
tel. 12-12-12
KWALIFIKACJE Inżynier
technologii żywienia
1969-1974 Akademia
Rolniczo-Techniczna w Olsztynie
1974 Kurs: Zagadnienia
normalizacji
1977 Kurs dla
kierowników zakładów gastronomicznych
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE
Wieloletnia praktyka
zawodowa na stanowiskach kierowniczych w handlu i gastronomii.
Organizacja sprzedaży, organizacja pracy zespołów ludzkich. Znajomość
zagadnień gospodarki magazynowej, spraw socjalnych w zakładzie pracy
oraz kasy.
Handel Kierowanie domem
towarowym i kierowanie sklepem ogólnospożywczym: organizacja materialna
procesu sprzedaży oraz kierowanie zespołami ludzi. Wielokrotne
podniesienie obrotów i urentowienie obu placówek handlowych poprzez
rozszerzenie oferty handlowej i poprawę organizacji pracy.Organizacja i prowadzenie budki handlowej.
Gastronomia W latach
1978-1985 prowadzenie na zasadach ajencji, kolejno, czterech zakładów
gastronomicznych w Warszawie. Doświadczenie w organizacji i kierowaniu
barem, restauracją i kawiarnią. Organizacja produkcji kulinarnej,
wypieku i sprzedaży ciast oraz produkcji lodów. Rozszerzanie oferty
usługowej prowadzonych zakładów: zorganizowanie dyskoteki, dancingów,
obsługa wesel, wprowadzenie sprzedaży zapiekanek i hot-dogów. Wzrost
rentowności prowadzonych zakładów.
Znajomość gastronomii
francuskiej nabyta w paryskim "Rasputinie".
Doświadczenie w
prowadzeniu baru małej gastronomii.
Kontrola zakładów
gastronomicznych różnych branż.
HISTORIA ZATRUDNIENIA
1992 - obecnie
Prowadzenie baru małej gastronomii.
1991 - 1992 Kierownik
sklepu. Sklep ogólnospożywczy - "Społem WSS"
1986 - 1991 Kierownik
Domu Towarowego. Rzemieślniczy Dom Towarowy Sp. z o.o.
1978 - 1986 Ajent
placówek gastronomicznych w Łodzi:
Bar restauracyjny
"Śledź"
Kawiarnia "Balbinka"
Restauracja "U Anioła"
Bar restauracyjny
"Morze"
1977 - 1978
Specjalista-technolog. Biuro Gastronomii "Społem WSS".
1976 - 1977 Praca za
granicą.
1974 - 1976 Starszy
inspektor oraz samodzielny specjalista ds. normalizacji i jakości. Biuro
Produkcji i Zaopatrzenia "Społem WSS".
INNE UMIEJĘTNOŚCI
Prawo jazdy
DANE OSOBISTE
Ur. 01.01.1949 r.,
żonaty, troje dzieci
PRZYKŁAD
EUROPEJSKIEGO CV
curriculum vitae
Imię i
nazwisko |
|
|
Adres |
|
|
Telefon |
|
|
Tel.
komórkowy |
|
|
Poczta
elektroniczna |
|
|
Data
urodzenia |
|
|
Obywatelstwo |
|
|
• Okres
zatrudnienia |
|
|
• Nazwa i
adres pracodawcy |
|
|
• Rodzaj
działalności |
|
|
•
Stanowisko |
|
|
•
Obowiązki |
|
|
|
|
|
• Okres
zatrudnienia |
|
|
• Nazwa i
adres pracodawcy |
|
|
• Rodzaj
działalności |
|
|
•
Stanowisko |
|
|
•
Obowiązki |
|
|
• Okres
zatrudnienia |
|
|
• Nazwa i
adres pracodawcy |
|
|
• Rodzaj
działalności |
|
|
•
Stanowisko |
|
|
•
Obowiązki |
|
|
• Okres
|
|
|
• Nazwa
szkoły |
|
• Wydział
i specjalizacja |
|
• Tytuł
zawodowy |
|
• Okres
|
|
|
• Nazwa
szkoły |
|
• Wydział
i specjalizacja |
|
• Tytuł
zawodowy |
|
• Okres |
|
|
• Nazwa
firmy szkoleniowej |
|
|
•
Tematyka szkolenia |
|
|
|
|
Angielski |
•
poziom
czytania |
|
|
•
poziom
pisania |
|
•
poziom mówienia |
|
|